فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 14 (بهار و تابستان 1394)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس یزدانی*، محمدعلی میرباقری صفحه 9
    خداباوران معجزه را دلیلی برای اثبات وجود خدا می دانند. در طرف مقابل، خداناباوران نقدهایی علیه دلالت گری معجزه بر اثبات وجود خدا مطرح می کنند که بیشتر به وقوع پیوستن تاریخی معجزات را محل تردید قرار می دهد و حتی ناممکن می دانند. هدف این نوشتار بررسی و پاسخ به چند پرسش اصلی در این موضوع مورد اختلاف است: معجزه چیست؟ آیا «معجزه» مفهومی خودمتناقض است؟ آیا استناد به گواهی های تاریخی برای وقوع معجزات قابل توجیه است؟ عامل وقوع معجزه چیست؟ روش این تحقیق توصیفی-تحلیلی است که از طریق مطالعه، بررسی و تحلیل ذهنی مفاهیم، گزاره ها و استدلال ها انجام می گیرد. بر این اساس، کتب، مقالات و دیگر آثار فیلسوفان مغرب زمین و همچنین کتب و مقالاتی که درباره آنها نوشته شده اند، مورد مطالعه قرار می گیرند. در این مقاله ضمن بررسی پرسش های یاد شده تلاش خواهد شد تا نشان داده شود که اولا «معجزه» مفهومی خودمتناقض نیست؛ لذا نمی توان با استناد به ناسازگاری درونی مفهوم، امکان وقوع آن را زیر سوال برد؛ ثانیا در صورت فراهم بودن شرایطی می توان پذیرفت که معجزاتی رخ داده اند؛ ثالثا از میان وقایع معجزه گون برخی را می توان دال بر وجود خداوند دانست، هرچند که دلالت گری پاره ای دیگر محل بحث است.
    کلیدواژگان: معجزه، قانون طبیعت، گواهی، خدا، اثبات
  • محمدرضا باقری*، مجید ملایوسفی صفحه 43
    معرفت شناسی فضیلت محور عنوان گونه ای جدید از نظریات معرفت شناختی است که با الگو برداری از نظریات فضیلت محور در حوزه اخلاق شکل گرفته است. از جمله سرشناس ترین نظریه پردازان معرفت شناسی فضیلت محور می توان به لیندا زاگزبسکی اشاره کرد. زاگزبسکی مدعی است ابتنای نظریه های معرفت شناسی بر اخلاق فضیلت می تواند معضل گتیه و معضل ارزش، که دو مسئله اساسی پیش روی نظریه های معرفت شناختی است را پاسخ گوید. از همین روی زاگزبسکی متناظر با تبیین فعل صواب(درست) بر حسب فضایل اخلاقی، تعریف و تحلیلی از معرفت را بر حسب فضایل فکری به دست داده و معتقد است که این تعریف نه تنها به معضل گتیه گرفتار نخواهد شد بلکه به دام معضل ارزش نیز نخواهد افتاد. در این مقاله پس از ارائه مقدمه ای در باب چگونگی طرح نظریات فضیلت محور در حوزه معرفت شناسی، نظریه فضیلت محور لیندا زاگزبسکی را مطرح نموده ایم. در بخش دوم این مقاله به کاربرد نظریه فضیلت محور وی در حوزه معرفت شناسی پرداخته و راه حل زاگزبسکی در حل معضل گتیه و معضل ارزش را به تفضیل بیان کرده ایم و در بخش پایانی نیز نظریه وی در حوزه معرفت شناسی فضیلت محور را مورد نقد و بررسی قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: لیندا زاگزبسکی، اخلاق فضیلت، معرفت شناسی فضیلت محور
  • ادریس اسلامی*، خسرو باقری، فاطمه زیباکلام، سید مهدی سجادی صفحه 81
    هدف این مقاله بررسی نظام قوانین اخلاقی در نظریه اخلاقی شخص گراست. برای دستیابی به این هدف، از دو روش «توصیفی- تحلیلی» و «نقد توسعی» استفاده می شود. مطالب در چهار بخش ارائه می شوند: نخست، به چیستی قانون اخلاقی پرداخته شده است، دوم، چگونگی شناسایی و کشف قوانین اخلاقی بیان شده است، سوم، نظامی از قوانین اخلاقی معرفی شده که از سه طبقه «قوانین صوری»، «قوانین ارزش شناختی» و «قوانین شخص گرا» تشکیل یافته است و چهارم، هم چالش-های نظام قوانین اخلاقی مطرح شده و هم شکل اصلاح یافته این چالش ها نیز بیان شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که قوانین اخلاقی، جایگاه بسیار برجسته ای در نظریه اخلاقی شخص گرا دارند؛ به این معنا که راهنمای خوبی برای شخص در موقعیت انتخاب هستند. همچنین نظریه اخلاقی شخص گرا، با اتخاذ رویکردی کل گرایانه، دوگانه انگاری قوانین صوری و ارزش شناختی را نمی پذیرد و آن ها را در ترکیبی هماهنگ و سازوار ارائه می دهد. علاوه بر این، اضافه کردن قوانین جدیدی به فهرست قوانین صوری و ارزش شناختی و مطرح ساختن طبقه نوینی با عنوان قوانین شخص گرا، از دیگر نوآوری های این نظریه در حوزه اخلاق است. سرانجام، چالش هایی چون زائد بودن قوانین اخلاقی در اخلاق منش شخص گرا و عدم کفایت این قوانین در نقش هدایتگری و تجویز بیان شده اند. از دید این مطالعه، هرگاه نقش وحدت-بخشی را برای قوانین اخلاقی قائل باشیم، می توان آنها را در اخلاق منش گنجاند و کفایت اخلاقی آن ها نیز اثبات می-گردد.
    کلیدواژگان: شخص گرایی، نظریه اخلاقی شخص گرا، قوانین صوری، قوانین ارزش شناختی، قوانین شخص گرا
  • سکینه سلمان ماهینی*، سیدمهدی سجادی، هاشم فردانش، احد فرامرز قراملکی صفحه 117
    اخلاق در تعریف سنتی، ملکات نفسانی دانسته می شود که سبب صدور فعل «بدون رویت» یعنی بدون نیاز به فکر، سنجش و درنگ می شود. قید «بی رویت» این پندار را به میان می آورد که رفتار اخلاقی، امر اختیاری و سنجیده نیست. در حالی که براساس آموزه های اسلام و نیز براساس دیدگاه متفکران مسلمان و مغرب زمین، سنجش و تفکر، مقوم فعل اخلاقی تلقی می شود. بررسی شبهه تعارض میان قید «بی رویت» و ابتناء رفتار اخلاقی بر تفکر و رفع آن بر اساس الگوی چهارمولفه ای مساله نوشتار حاضر است که با روش تحلیلی- منطقی به آن پرداخته شده است. دراین پژوهش با توجه به الگوی چهار مولفه ای که در آن، رفتار اخلاقی، حداقل مبتنی بر فرایندهای حساسیت اخلاقی، قضاوت اخلاقی، انگیزش اخلاقی، و منش اخلاقی دانسته می شود، بی رویت بودن به معنای سهولت در اراده و عدم تردید در اقدام به دو فرایند سوم و چهارم دخیل در رفتار اخلاقی قابل انتساب است. البته بی رویت بودن به معنای عدم تامل و تفکر به فرایند اول و دوم دخیل در رفتار اخلاقی منسوب نمی شود؛ بلکه در مراحلی از بروز یک رفتاراخلاقی باعث صدور بی رویت می گردد و نه در همه مراحل و هیچ رفتار اخلاقی بدون تامل و سنجش قابل تصور نیست.
    کلیدواژگان: تعریف سنتی اخلاق، ملکه، بی رویت، الگوی چهار مولفه ای
  • سید مصطفی شهرآیینی*، بیان کریمی صفحه 143
    هانری کربن از جمله متفکرانی است که به طور جدی در صدد محقق کردن ماهیت و چیستی فلسفه تطبیقی بر آمده است. منبع الهام کربن در باب تبیین فلسفه تطبیقی پدیدارشناسی هوسرل بوده است.اعمال روش پدیدارشناسی در فلسفه تطبیقی مستلزم رجوع به ذات اندیشه های فلسفی است. شعار رجوع به ذات اشیاء، متعلق به پدیدارشناسی هوسرل است، ولی هوسرل این ذات را در عالمی ماورایی و قدسی جستجو نمی کرد، بلکه در آگاهی بی واسطه و در عمل ماهیت بخشی در پی این ذات می جست. اما کربن در این جا، با به عاریت گرفتن رجوع به ذات اشیاء هوسرل، ذات را طبق هستی شناسی باطنی فلاسفه مسلمان ایرانی، در عالم قدسی و مابعدالطبیعی جستجو می کند. کربن به نقد تفکر تاریخی ماسون - اورسل پرداخته و با اخذ مفاهیمی از پدیدارشناسی هوسرلی تماما در مقابل وی ایستاده است. از نظرگاه کربن غایت فلسفه دسترسی به ادراک شهودی ذات است و فلسفه تطبیقی با سیر خطی و امتدادی تاریخ و قبول تاریخ انگاری معنا ندارد. کربن در کنار تاریخ زمانمند و این جهانی ای که نگرش مدرن آن را تنها تاریخ واقعی تلقی می کند، تاریخ قدسی را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: هوسرل، اورسل، کربن، فلسفه تطبیقی، پدیدارشناسی، اصالت تاریخ
  • حسین قسامی*، محمد اصغری صفحه 167
    هایدگر در مقاله ی نظریه ی افلاطون درباب حقیقت ادعا می کند که افلاطون با مطرح کردن نظریه ی مثل، مفهوم سنتی حقیقت به مثابه ی ناپوشیدگی (aletheia) را نادیده می گیرد و آن را به مطابقت اشیا و صور مثالی فرو می کاهد. هایدگر در ضمن این تفسیر نگاهی نیز به مفهوم مثال خیر دارد. به عقیده هایدگر افلاطون مفهوم مثال خیر را بر مفهوم حقیقت تفوق داده و بدین سان آن را از جایگاه خود به زیر کشیده است. این دیدگاه هایدگر ناظر به دو وجه است؛ نخست اینکه مفهومی که افلاطون از حقیقت مراد می کند مطابقت اشیای محسوس و مثل است. و دوم اینکه مفهوم مثال خیر بر مفهوم حقیقت به مثابه aletheia سروری یافته است. طی این پژوهش و با بررسی آرای افلاطون درباره مثل و مثال خیر این ادعای هایدگر مورد بررسی قرار می گیرد. به باور ما افلاطون نه تنها حقیقت را مطابقت شیء و مثال آن نمی داند، بلکه بر اساس تمثیل خط تقسیم شده همواره از نسبت دادن صفت «حقیقی» به ساحت محسوسات امتناع ورزیده است. به باور افلاطون حقیقت نه در مطابقت شیء و مثال، بلکه در ذات خود مثال قرار دارد و اشیا می توانند از آن بهره مند گردند. از سوی دیگر چنان که در تمثیل غار افلاطون آمده و هایدگر نیز به آن اذعان دارد، افلاطون نسبت وثیقی میان سه مفهوم paideia یا تعلیم و تربیت، مثال خیر و aletheia یا حقیقت به مثابه ناپوشیدگی، قائل شده است. بنابراین مفهوم مثال خیر نه تنها به تضعیف aletheia نمی انجامد، بلکه در تناظر با آن قرار می گیرد و به نوعی آن را تثبیت می کند.
    کلیدواژگان: هایدگر، افلاطون، حقیقت، مثال خیر، ناپوشیدگی
|
  • Page 9
    While theists consider miracles as a proof for the existence of God, atheists criticize the validity of miracles for the existence of God, as they generally doubt the historical reality of miracles. They consider miracles as impossible. The purpose of this paper is to assess and respond to some of the main questions on this controversial subject, namely: what is miracle? Is miracle a paradoxical concept? Are the references to the historical testimonies for the reality of miracles justifiable? What causes miracles? We will address these questions by a subjective analysis of the concepts, propositions and arguments on the issue. The paper aims to show that firstly, miracle is by no means a paradoxical concept; and that it may not be legitimate to deny its possibility by appealing to the apparent self-contradiction of the concept. Secondly, under certain circumstances it is acceptable that some miracles could have happened. Thirdly, we can consider some quasi-miraculous events as signs of the existence of God, though the indication of some others is a matter of speculation.
    Keywords: Miracle, Natural Law, Testimony, God, Proof
  • Page 43
    Virtue Epistemology is an umbrella term for a new kind of epistemological theory which is formed on a virtue-based theory in the realm of Ethics. Linda Zagzebski, a prominent theoretician of virtue epistemology, believes that establishing an epistemological theory on the virtue-based theory can solve Gettier problem and Value problem –which are the two fundamental problems every epistemological theory faces. Corresponding to the definition of right act, ðˆ†irtue based-theory, Zagzebski proposes an analysis of knowledge based on the Intellectual virtue and argues that her definition of knowledge not only does not have a problem with Gettier problem, but also would not fall in the Value Problem trap. In this paper, following an introduction to the Virtue Epistemology theories, Linda Zagzebski’s theory is presented. Then the applications of her virtue-based theory in the realm of epistemology are explained. Next, a detailed account of her solution to the value problem and Gettier problem are given. Finally, her theory of virtue epistemology is criticized and evaluated.
    Keywords: Linda Zagzebski, Virtue Ethics, Virtue Epistemology
  • Page 81
    The aim of this paper is the investigation and critique of moral laws system in Personalist moral theory. Achieving this purpose, "descriptive-critical" and "ampliative criticism" methods have been used. Substances are presented through four parts: first, the nature of moral law is conveyed; second, the quality of exploration of moral laws is presented; third, a system of moral laws is introduced that composed of "formal laws"," axiological laws" and "Personalist laws"; fourth, the challenges of moral laws system are mentioned and then modified. The findings show that moral laws have a prominent place in Personalist moral theory, in this sense that those are good guide for a person in a position of choice. Furthermore, relying on holistic approach, Personalist moral theory denies accepting the dualism of formal and axiological laws and presented them in a coordinated and coherent combination. Additionally, adding new laws to the list of formal and axiological laws and offering a new category as Personalist laws, is another innovation of this theory in ethics field. Finally, main challenges in this area, such as redundancy of moral laws in Personalist character ethics and the inadequacy of them in the leading role, are presented. From this study viewpoint, if we assign unifying role for moral laws, we can put them in the ground of character ethics and prove their moral adequacy, as well.
    Keywords: Philosophy of Personalism, Personalistic Ethical Theory, System of Moral Laws, Formal Laws, Axiological laws, Personalist Laws
  • Page 117
    Traditionally speaking, ethics has been defined as the spiritual qualities that encourage “spontaneous” actions that do not need to be thought, assessed or delayed beforehand. The word "spontaneous" may give the wrong impression that ethical behavior is not based on willfulness or thoughtfulness. However, in the Islamic teachings of ethics (which apply ideas of the Islamic thinkers as well as that of the Western world), willfulness and thoughtfulness actually support ethical actions. The core issue addressed in this paper is assessing the contradiction between “spontaneous” and thoughtfulness in ethical behavior and offering a solution to this contradiction by using the four component model of morality. Using an analytical-logical method and benefiting from the four component model, the ethical behavior is divided into at least four parts: moral sensitivity, moral judgment, moral motivation, and moral character. Here, the “spontaneous” is assigned to the motivation and character, while thoughtfulness and contemplation are associated with the first and the second components. The spiritual qualities can cause spontaneous actions in some of the phases of ethical behavior, although not in all of them. It is maintained that no ethical behavior can be defined as not having been based on prior thoughtfulness or careful judgment.
    Keywords: Traditional Definition of Ethics, Character (spiritual qualities), Spontaneous, Four Component Model
  • Page 143
    Henry Corbin is among the thinkers who endeavored to actualize the essence of comparative philosophy. Husserlian phenomenology was a source of inspiration for Corbin in order to explicate comparative philosophy. Applying the method of phenomenology in comparative philosophy requires a return to the essence of philosophical thoughts. Focusing on the motto, “return to the essence of things,” in his phenomenology, Husserl was looking for this essence not in the transcendental and heavenly world, but in the immediate consciousness of it, and making it to be of a quiddity. Borrowing the motto, here Corbin was looking for the essence in the heavenly and metaphysical world according to the esoteric ontology of the Iranian Muslim philosophers. Corbin has criticized Oursel’s historical thinking and stood completely in opposition to him by resorting to the method of Husserlian phenomenology. According to Corbin, the access to the intuitive perception of essence is the end of philosophy. Comparative philosophy with historical perspective and with acceptance of historiography is meaningless. Corbin propounds the heavenly or sacred history alongside the temporal and mundane one which is considered the only real history by modern attitude.
    Keywords: Husserl, Oursel, Corbin, Comparative Philosophy, Phenomenology, Hegel, Historicism
  • Page 167
    Heidegger in his article, Plato's Doctrine of Truth, says Plato close the eyes to traditional concept of truth as unconcealment (aletheia) because of his theory of the forms. According to Heidegger, Platonic truth is agreement of natural things with their forms. Heidegger also pays attention to the concept of the form of Good in his interpretation. He says Plato prefers the concept of the form of Good to the concept of truth as unconcealment. This means first, Platonic concept of truth is agreement of things with forms. Second, the form of Good overrides truth as unconcealment (aletheia). This paper investigated Heidegger's claim with studying Plato's theory of the forms and the form of Good. It seems that Plato not only has no proof on agreement of things and forms as truth, but also he declines any dependency of truth on sensible world according to divided line allegory. In Plato's philosophy the truth is not agreement of things and forms. It is in the essence of forms, and things can be comparing with them. As Heidegger says Plato created collateral relation between paideia concept, the form of Good and truth as aletheia in the allegory of cave. So the concept of the form of Good not only does not castrate aletheia, but also confirms it by aligning.
    Keywords: Heidegger, Plato, Truth, form of Good, unconcealment